Bowen Technika

A Bowen Technika kevés impulzust adó, de nagyon hatékony módszer, amely gyorsan és igen eredményesen segít megszabadulni a testünk feszültségeitől, fájdalmaitól.

A kezelés során néhány célzott mozdulat beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait, ezáltal úgy ér el mélyreható változásokat, hogy közben nem okoz fájdalmat. Nem hasonlítható más manuális módszerhez: nem alkalmaz erős fogásokat, manipulációkat; nem nevezhetjük masszázsnak sem.

Ezért a Bowen kezelés igen eredményes: az első alkalom után már tapasztalható változás a szervezetben, majd néhány további kezelés – függően a probléma jellegétől – meghozhatja a mély és tartós javulást.

bowen-kezelecc81s1

A BOWEN TECHNIKÁRÓL BŐVEBBEN

A Bowen Technika egyedülálló, izom- és kötőszöveti stimulációs módszer. A finom mozdulatokkal a kötőszövetekben, azaz a fasciában tárolt feszültségeket oldjuk, melyek különböző okok miatt alakul ki a szervezetben: balesetek; a támasztószövetek elváltozásai, életmódból fakadó eltérései; stresszes életvitel.   

A fascia az a kötőszövet, amely minden izmot, csontot, ideget, szervet, ízületet behálózva többréteges hártyát alkot, ezáltal segít helyén tartani a szerveket, illetve rögzíteni az izmokat a csontokhoz. Olyan, mint egy feszítőkötél, gondoskodik a húzóerőről minden irányban, miközben egy rugalmas rendszert alkot. De egyben a pókhálóhoz is hasonlatos: bárhol pendítem meg, a tőle távoli helyekre is eljut ez a rezgés.

A kezelés során a test meghatározott területein néhány finom, pontos mozdulatot végzünk, majd az idegrendszer erre az impulzusra válaszként oldja a testi feszültségeket. A fő különbség a hasonló elven dolgozó módszerekhez képest a fájdalommentes kezelés; csupán néhány mozdulat alkalmazása; és a mozdulatsorok között hagyott hangsúlyos szünet. Mindez segít az idegrendszernek a kapott információt jobban feldolgozni, és ezáltal mélyebb, sokrétűbb és tartósabb, akár végleges helyreállítást elérni.

A Bowen Technika holisztikus módszer: nem betegségekre fókuszál, hanem az egész szervezetben igyekszik feloldani a feszültségeket, ezáltal visszaállítani a megbomlott testi-lelki harmóniát.

 A Bowen alapelve, hogy testünk öngyógyító mechanizmusa csak nyugalmi állapotban aktiválódik, ezért szükséges általános feszültségoldást végezni a testen.  A Bowen kezelés egy igen mély, ellazult állapotot hoz létre, amelyben az élettani folyamatok harmonizálódnak, és ez a változás napokon keresztül folytatódik a kezelés után is. Ez az állapot pedig kedvez az elakadt helyreállítási folyamatok újraindulásának, hiszen amikor stresszes, túlfeszült állapotban vagyunk, akkor a szervezetünk nem tudja teljes mértékben elvégezni a regeneráló folyamatait.

Például ha egy baleset ér bennünket, a sérült testrész feszült és fájdalmas lesz, hogy a gyógyulásig azt a területet ne használjuk. A helyreállításhoz a szervezetnek nyugalom és idő kell. A Bowen Technikával elősegíthetjük, hogy a megfeszült izmok, kötőszövetek lazuljanak, a  gyógyuláshoz szükséges folyamatokat felgyorsuljanak.

A Bowen sajátsága, ami elsőre furcsa lehet, hogy a kevesebb mindig több. Minél bonyolultabb, komolyabb egy probléma, annál kevesebb fogást végzünk.

Gyakran azonnali változásokról számolnak be a vendégeim, de a hosszabb ideje fennálló problémák esetén is elindulnak az érezhető helyreállító folyamatok:

 • felgyorsult salaktalanítás,
 • a keringés illetve a nyirokkeringés javulása,
 • növekvő energiaszint,
 • fájdalmak csökkenése,
 • nyugodtabb, pihentetőbb alvás,
 • belső nyugalom, béke érzése,
 • szorongások csökkenése.

A Bowen Technika a szervezet minden rendszerére pozitív hatással van. 

KINEK AJÁNLOTT?

A Bowent, mivel fájdalommentes és igen egyszerűen kivitelezhető, az újszülöttektől az idősekig minden korosztálynak ajánlom.                                Egyaránt alkalmazható akut állapotok, sérülések, illetve hosszabb ideje fennálló, krónikus problémák esetén is, kiegészítő kezelésként.

Hangsúlyosan ajánlom sportolóknak, hiszen nekik a mindennapjaikhoz tartozik a sérülés, ami sokszor hosszú kényszerpihenőre ítéli őket.

Korunk ingerekkel és feszültségekkel teli életében mindenkinek tudom ajánlani, hogy néha engedjen meg magának egy mély ellazulást.

A finom érintések kezelése, ezért a csecsemő- és kisgyermekkorban előforduló problémákat, fejlődésben történő elakadásokat is eredményesen és sírás nélkül lehet kezelni. Egyedi azért is, mert együtt kezelhetünk testvéreket, de még anyukát is.

Életünk része a stressz (ami élettanilag a szervezet válaszreakciója a külvilág változásaira), de a tartósan fennálló feszültség rombolja egészségünket, krónikus fáradtságot idéz elő, és csökkentik életminőségünket. Ezért csupán a  jó közérzet fenntartásáért is ajánlom bárkinek, hogy tapasztalja meg a feszült és az ellazult, kiegyensúlyozott szervezet közötti különbséget. 

Néhány esettől eltekintve nincs rá ellenjavallat.

MILYEN PROBLÉMÁKRA AJÁNLOTT?

 • Mozgás- és vázrendszerrel kapcsolatos fájdalmak: állkapocs, nyak, váll (befagyott váll is), kar, könyök (pl. teniszkönyök), hát, csípő, keresztcsont, láb-, térd-, bokapanaszok;
 • Sport és baleseti sérülések;
 • emésztőrendszeri, légzőrendszeri problémák;
 • fájdalmas menstruáció, hormonális kibillenések;
 • Huzamosabb ideig végzett munka esetén: ülőmunka, számítógép használat, autóvezetés, állómunka, egyoldalú terhelés, nehéz súlyok mozgatása.
 • Megelőzés és rehabilitáció;.
 • Segít megőrizni a jó közérzetet, az optimális egészségi és erőnléti állapotot, a nyugalmat és fókuszáltságot;

Azonban mindig vedd figyelembe, hogy a Bowen Technika NEM helyettesíti az orvosi diagnózist és a kezelőorvos által elrendelt terápiát! Minden esetben ajánlatos az akadémikus orvoslás utasításait betartva, annak kiegészítéseként tekinteni a Bowen Technikára.

A BOWEN TECHNIKA EREDETE

Tom Bowen
     Thomas A. Bowen

Thomas A. Bowen (1916-1982) tudását autodidaktaként szerezte és fejlesztette, létrehozva egy egyedülálló és független kezelési rendszert, amit ma Bowen Technika néven emleget az egész világ.

Tom Bowen egy kivételes képességekkel rendelkező, az ember  szemléletét és a test  kezelését illetően mély belső bölcsességgel megáldott minimalista terapeuta volt.

Mindössze egy évig tanult orvoslást közvetlenül a II. világháború kitörése előtt. A háború után ipari kémikusként dolgozott a Geelongi Cementgyárban, Viktória államban Ausztráliában. Ezalatt az idő alatt vált nyilvánvalóvá az a képessége, hogy néhány egyszerű mozdulattal, könnyű manipulációval segíteni tudott munkatársai és a környezetében lévők fizikai problémáin. Ennek a híre szájról szájra járt, és egy idő után megszokottá vált számára hajnalig dolgozni. Emiatt nemsokára feladta cementgyári munkáját és teljes idejében ostheopataként kezdett el működni. Szerencsére az sem csökkentette érdeklődését, hogy nem voltak formális tanulmányai vagy végzettsége, és hogy nem tanult egyéb manuális módszert.Mindazonáltal képes volt megoldani az emberek legkülönbözőbb egészségi problémáit és a kezeléseiért keresték is őt az ország minden részéről. Egy 1974-es 27 héten át tartó Viktória állambeli kormány felmérés szerint, természetgyógyászati területen az egész országban neki volt a legtöbb kliense. Tom Bowen rendszeresen napi 60 klienst kezelt 6 órás klinikai idejében, amihez még hozzájöttek házi látogatásai és állatokon végzett kezelései is. Ezzel becsült adatként kb. 13000 pácienst látott el egy év alatt, úgy hogy átlagban mindössze 3-szor kezelte őket. Mindezt 88%-os sikerrel!

forrás: www.bowen.hu

Helyszín Solymár Telefon +36 20 966 4554 Óra Hétfő-péntek: 9-18 Szombat-vasárnap: szünnap
%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close